Začali sa mi liahnut mlade andulky,a rodičom pripravujem vaječnu zmes a vobec mi ju nechcu jest co im mam davat jest???
Krmim ich senegalskym prosom a roškom.
Prosim poradte je to dvoležite. ži a nechaj žit!!!
ja krmim aj pri mladych normalne: proso, ovos a pod. a pridavam ovocie - jablko, mrkvu, nieco zelene a bielko z vajca tiez - vacsinou sa idu pobit za takym pridavkom
a mlade sa mi zda este skoro - pre tmu, je dlho noc a rodicia krmia len za svetla, preto mozu byt mladata slabe. Ak sa mi stane, ze zahniezdia skor, zapalujem im svetlo - predlzujem den
Tak nějak nechápu tu mánii cpát ptáky vaječnou směsí při odchovu mláďat. Vejce je bílkovinná bomba, při jednostranném krmení to neúměrně zatěžuje organismus mláďat. Myslíte že v přírodě sotva se vylíhnou mláďata, přestane matka příroda ptáky krmit tím co jindy a všude se tam začne z ničeho nic vyskytovat vaječná směs?
@Jirka, možno ma tu teraz ukameňujú za môj názor, ale v prírode zháňajú papagáje potravu v okruhu niekoľkých kilometrov štvorcových, kŕmia sa potravou, ktorú im len ťažko nahradíme, niektoré druhy sa živia aj napr. hmyzom, či larvami. Potravu majú pestrú, vyberajú si čo potrebujú. Nechcem tým naznačiť že na stromoch začne rásť vaječná zmes. Napríklad austrálske druhy sa rozmnožujú v období dažďov, keď majú dostatok potravy. Ale vo voliérach, kde majú pár metrov štvorcových nemajú možnosť samé si hľadať potravu, a čakajú len na to, kedy im chovateľ stravu prinesie. Je na nás, aby sme im pri odchove poskytli tú najlepšiu starostlivosť a čo najpestrejšiu stravu, samozrejme takú, čo im neublíži. Z mojej skúsenosti viem, že keď sa mi vyliahli andulky, a vaječnou zmesou som nekŕmil, alebo kŕmil sporadicky, odchovať sa im ich nepodarilo, a mladé uhynuli. Keď som začal podávať vaječnú zmes pravidelne, denne, spolu so suchým krmivom, ovocím a zeleninou, odchovy sa podarili a boli početné. Toľko môj názor a moja skúsenosť.