Dlho som rozmyslala, ci sem zalozime novu temu, alebo dame len pribeh. Ale myslim si, ze tema bude urcite uzitocnejsia.
Takze Vendulku mame doma uz od 18.4.2009 a pomaly sa stala oblubenym clenom nasej rodiny. Nekupovali sme si ju, dostali sme ju vramci reklamacie. Jej starsia sestricka Lolka nam uhynula 2 tydne po tom, co sme si ju priviezli domov na PBFD. Jej pribeh najdete v teme Ochrnute nozicky. Rozhodovanie o tom, ci si zoberieme druheho vtacka bolo dlhe, lebo vidiet Lolku trpiet bolo pre nas strasne tazke.
Ani neviem ako to napisat. Lolku sme kupili u znameho a renomovaneho chovatela, o kt. mnohi z vas nepochybuju. A co sa nestalo nasa Vendy ma uz druhym testom overenu pritomnost cirkovirusu v krvi. Takze ten krasny zobak na fotke ma definitivne potvrdene PBFD.
Vdaka Bohu zatial sa nejavia ziadne priznaky, Vendulke podavame sirup na posilnenie imunity a ma v sebe tolko zivota ako ine papuchy. Strasne rada lieta, lozi, nici vsetko co sa dostane pod zobacik, skrabka sa....no je to zlaticko.
Davam sem temu, lebo neviem ako dlho bude s nami zit, ale chcem sa podelit o to, ako sa jej bude darit.
Vsetkym vam odporucam nedoverovat nikomu, akokolvek je ten clovek odporucany a nepodcenovat testy na PBFD. Aj ked vam ich chovatel da, dajte si ich overit hned, ako bude vtacik doma. Su totizto zname aj pripady vymeny vzoriek a podobne. Nechcem nikomu krivdit, ale to co sa stalo nam, sa len tak niekomu nestane.
Vramci nasich moznosti sme tento pripad oznamili na vsetkych moznych uradoch, ale velmi dobre vieme ako to na Slovensku chodi. Nic sa nevyriesilo.
Ak cita toto Pan Chovatel, tak ho pozdravujeme a oznamujeme, ze zatial zijeme a mame sa dobre....Clovek doplati na svoju vlastnu hlupost a dovercivost. Budeme verit, ze Vendulka sa trapit nebude.[size=8px]
príspevkov - 230
Adf
Vendulkin pribeh - 08.02.2010, 22:02:53
Marienko,
přečetl jsem si tvůj příběh a skutečně mě dojal. Co se týká chovatelů, tvá zkušenost mě vůbec nepřekvapuje a možná by si se divila kolika důvěřivým lidem se již něco podobného stalo. Já sám jsem měl před lety podobnou zkušenost s BFD u andulek (nezaměňovat s PBFD). Naštěstí bez úmrtí.
Pokud ti dal chovatel náhradou za ubohou Lolku její sestru pak pravděpodobnost, že bude PBFD pozitivní byla velmi vysoká. Přeji ti a zejména Vendulce mnoho štěstí a byl bych moc rád kdyby se příroda nad tak krásným papouškem (ta fotka je krásná) smilovala a dopřála mu dlouhý život s vámi.
Ani bych neřekl, že člověk doplatí na svou hloupost. Spíše bych řekl, že slušný člověk nechce stále apriori předpokládat, že se opět setkal s podvodníkem, který ho chce jen okrást a že tomu člověku nejde o jeho ptačí svěřence, ale jen o kšeft. Bohužel je to však často právě tak.
Tak mnoho štěstí a držím palce vám i Vendulce
Lolku sme kupili u znameho a renomovaneho chovatela, o kt. mnohi z vas nepochybuju.
Jestli tak bude pokračovat bude za chvíli známý svými "zdravými odchovy". Nezaslouží si oslovení "pan chovatel". Je dobře, že jsi to zvěřejnila.Největší chyba je, že si nejsme vědomi žádné chyby.
je to hrozne, citat tieto riadky, aj mne sa slzy hrnu z oci.
ale je to ponaucenie pre kupujucich, nebat sa overit testy aj doma hned po kupe aq nebat sa reklamovat taketo vtaky, ale aj tak sa im bohuzial neda pomoct.
Je to mimoriadne smutne,ale ja by som na tvojom mieste vratil papucha a peniaze by som zobral naspäť.Jedna zla skusenost vystriedala druhu a poobzeral by som sa po inom chovatelovi.Takto budes mat ty na ociach a vnutorne sa trapit za nepoctivost a ziskuchtivost daneho chovatele.Mozno je to tvrde,ale bolo by na mieste zverejnit aj jeho meno,lebo tak ako ty mozu dopadnut dalsi milovnici papagajov a mozu nadobro zanevret na papagajov,ktory mozu robit kolkokrat spolocnost na cely zivot.
Tak po poriadku....neviem ci je Lolkina sestra, myslela som to skor ako postavenie v nasej rodine....
V ziadnom, ale v ziadnom pripade by som mu ju nevratila. Ved by ju mohol predat dalej, alebo este horsie utratit a je to nasa Vendulka predsa....mimochodom, on mi toto ponukol, ale to neprichadzalo do uvahy....
Chovatel je zo Slovenska. Proste neverte nikomu. Davajte si na to pozor.[size=8px]
Ked vidim ako prijima lieky, verim, ze s Vami vydrzi dlho pri takej dokonalej opatere. Ako stara je Vendulka? Drzim Vam palce a zelam len to najlepsie.
príspevkov - 58
aynka
Vendulkin pribeh - 10.02.2010, 10:32:23
Ahoj Marienka,
je mi to strašně moc líto!! Kdybych nebyla v práci, tak tu brečim. I tak mám slzy v očích. Ale děkuji ti moc, že jsi tento příběh zveřejnila, budu si pořizovat žaka. Nechápu, jak někdo může prodávat takhle papoušky, přeci když se přijde na to, že jeden papoušek má PBFD, tak nechám vyšetřit celý chov!!! Je to nákladné... ale o to snad nejde, nebo neprodávám dál další chudinky. Ještě že vím, že ani testy od prodejce nemusí být pravdivé, asi by mě to nenapadlo nechávat ptáčka znovu testovat, teď vím, že to rozhodně udělám!!!
Ještě ti chci napsat, že jsi opravdu statečná a všichni kolem tebe, kdo se starají o Vendulku... držím vám moc palce, ať to má co nejhladší průběh.
Ale zatím nejeví žádné známky slabosti, jen ten zobáček?? Bude s vámi určitě dlouho...
Ještě jednou děkuji za tvou zkušenost, která je pro mě moc cenná a mějte se hezky, co nejvíc to půjde...papa
Aynka, zobacik ma v poriadku. Zakom sa takto olupuje zobacik a rastie. Takze zatial ziadne prejavy navonok niesu. Dakujem moc. Za tym ucelom som to tu dala, aby sa tomu predislo u co najviac ludi.
Prajem vela stastia [size=8px]
príspevkov - 230
aynka
Vendulkin pribeh - 10.02.2010, 11:08:51
Marienka děkuji, já myslela, že PBFD se projevuje lesklým zobáčkem.
Náš Bertík není testovaný na nic (jsou mu 4 roky), je zdravý, může být třeba přenašeč? V té době jsem o nemocek nevěděla moc. Budu ho muset hnát na testy, když budeme mít žaka? Kdo má senegalce (nejenom je), tak jistě ví, že to bude pro něj problém a myslím, že je i pravděpodobné, že stresem u veterináře "lekne" . Panickou hrůzu má ze všeho... ještě nějaké odběry, to bych měla o něj doopravdy strach.
Kdo má senegalce (nejenom je), tak jistě ví, že to bude pro něj problém a myslím, že je i pravděpodobné, že stresem u veterináře "lekne" [] . Panickou hrůzu má ze všeho... ještě nějaké odběry, to bych měla o něj doopravdy strach.
Lidi neblázněte, nedělejte z papouchů zas takový padavky umírající při pohledu na veterináře. Mám dojem, že daleko větší stres je to spíš pro majitele než pro ptáka.
Ano, Jirka to vystihol. Vendy sice bolo problem udrzat a citala som vela strasidelnych prihod, ale prisli sme domov a pohoda. Rovno zamierila k miske s granatovym jablkom a ako keby sa nechumelilo.
Mna z toho este triaslo pol dna.[size=8px]
ahojte,
prečitala som si par člankov o PBFD a teraz mam strach, lebo mame dvoch malych mesačných žakov doma a alexandra velkeho. čitala som, že sa choroba prejavuje na perí a zobaku papagaja, prip. hnačky. moze mi niekto vysvetlit prosim podrobnejsie ako sa to prejavuje??? nejaké vypadavanie, lamanie pierok alebo ako presne??? nejaký druh poškodenia zobaka alebo tych pierok??? nejake škvrny alebo čo presnejšie??? alexandrovi vypadli uz 3 letky tak mam paniku dakujem
@majocka
hlavne mlade vtaky ked sa nakazia PBFD mozu rychlo uhynut,popripade sa stat celozivotnymi prenasacmi.ked pride dospely vtak do kontaktu s PBFD a ma dobre vyvinuty imunitny system,dokaze sa s virusom popasovat a prave preto su tie "druhe testy" negativne.never eat yellow snow
Tak ale zase nie kazde vypadnute pierko znamena, ze ma papuch PBFD. Majocka, daj si ich otestovat a budes mat istotu
O PBFD je na nete informacii dost, spolu s obrazkami, skus vygooglit. Bohuzial je to teraz na Slovensku a v Cechach velmi rozsirene, hlavne co sa tyka Zakov, takze zajdi si za svojim veterinarom a skus sa s nim dohodnut. Zoberie im krv a so vzorkou mozte bud vy, alebo on zajst do Brna ( to mas tusim najblizsie ), je moznost aj poslat kurierom.
Drzkaj sa [size=8px]